Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Zbicznie

Świąteczne pierniczki z Pokrzydowa

Utworzono dnia 12.12.2017

W związku z tym, że święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Pokrzydowie przeprowadziły kurs wypieku świątecznych pierniczków. Przez trzy kolejne piątki, na przełomie listopada i grudnia, w remizie strażackiej w Pokrzydowie trwały warsztaty kulinarne z piernikami w roli głównej. W wielkim pieczeniu wzięła udział m.in. przewodnicząca Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Zbicznie Katarzyna Kwiatkowska, członkinie KGW z Pokrzydowa, uczniowie z pokrzydowskiej szkoły oraz mieszkańcy wsi. Wspólne przygotowanie ciasta, jak i samo pieczenie, były okazją do integracji młodego i starszego pokolenia gospodyń. Warsztaty kulinarne przyniosły nie tylko dawkę dobrego humoru i wspólnej zabawy, ale również efekt w postaci smakowitych i sycących pierników od wieków kojarzonych z przysmakiem zimowym. W średniowieczu miały one smak pieprzno-korzenny, a obecnie wypieka się je z dodatkiem miodu, cukru i kakao. Pachnące pierniczki podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia mogą być zarówno ozdobą świątecznego stołu i stroika, jak i pysznym dodatkiem do prezentów lub dobrym kompanem bombek, wisząc na choince.

Dzięki szefowej KGW z Pokrzydowa Beaty Korfanty podajemy przepis na pierniczki. Będzie to, być może okazją do tego, aby ciasteczka gospodyń z Pokrzydowa znalazły się na niejednej choince w naszych domach.

Pierniczki świąteczne
Składniki:
- 1 szk. mleka,
- 1/2 szkl. miodu pszczelego,
- 4 jaja,
- 1 kg mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 1 kostka masła (250 g),
- 3 łyżki kakao,
- 1 paczka przyprawy piernikowej,
- 1 czubata łyżka sody oczyszczalnej,
- 1 płaska łyżka amoniaku w proszku.

W celu wyrobienia pierników należy do większego garnka wlać mleko oraz dołożyć masło, miód i cukier. Wszystkie produkty, mieszając, rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie dosypujemy przyprawę piernikową, kakao i sodę - tak pozostawiamy na kuchence aż ciasto zacznie się szumować. Następnie garnek zestawiamy z kuchenki, dosypujemy trochę mąki oraz dodajemy amoniaku, całość mieszamy, po czym ponownie dosypujemy mąki na przemian wbijając jajka. Wszystko mieszamy aż do pojawienia się tzw. „bąbli” i wtedy ciasto umieszczamy na stolnicy; ugniatając dodajemy trochę mąki. Następnie ciasto wkładamy do woreczka i pozostawiamy tak do następnego dnia. Kolejnego dnia wałkujemy po fragmencie ciasta i wycinamy w wybrane wzory. Mające już kształtne pierniczki układamy je na blaszce, wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut. Po wystygnięciu pierniczki warto posmarować lukrem lub ozdobić posypką - kolorową lub czekoladową. Zamiast tego mogą pojawić się rodzynki, kandyzowane owoce lub jadalne perełki. Smacznego !!!
Organizatorami warsztatów byli: Wójt Gminy Zbiczno, GKRPA w Zbicznie, Koło Gospodyń Wiejskich w Pokrzydowie, GOKSiR Zbiczno. Warsztaty dofinansowane zostały ze środków Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Zbicznie.

Fot. Beata Korfanty

Warsztaty kulinarne w Pokrzydowie

Utworzono dnia 12.12.2017, 09:04

Zegar

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Kwiecień 2018
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Imieniny